donderdag 14 juni 2007

Netwerk-nieuws:




Bezoek www.Netwerk.tv , zoek: adoptie ; ga naar data: 22+23/5 + 5/6/2007 : bekijk, luister en huiver naar de uitzending-filmpjes!
Hier de geschreven tekst:

22/5/07:

India eist gestolen adoptiekind uit Nederland terug --

De Indiase politie wil dat een adoptiekind, dat al zes jaar in Nederland is, terugkomt naar India voor een DNA-test en een hereniging met de biologische ouders. Het kind is volgens de Indiase autoriteiten in 1999 niet vrijwillig afgestaan door de ouders, maar gestolen en verkocht aan een kindertehuis. Dat blijkt uit vertrouwelijke politierapporten en onderzoek in India van Netwerk.

Brief --
Via het Nederlands adoptie-bemiddelingsbureau Meiling is het kind geadopteerd naar Nederland. De adoptieouders ontvingen in februari van dit jaar een brief van de Indiase politie met het verzoek hun kind terug te brengen naar India. De Nederlandse overheid kent de brief, maar heeft tot op heden niet officieel gereageerd.

Onderaan de website van Netwerk 22/5/07* bij de links vindt u stukken van de Indiase politie met betrekking tot de adoptiezaak. Daar vindt u ook een link met de verklaring van Meiling op deze zaak

Zoektocht --
Het derde en jongste kind van mevrouw 'Kajendran' uit Madras was anderhalf jaar oud toen het midden in de nacht werd gestolen. Na de vermissing werd de politie ingeschakeld en begon ook de familie een uitgebreide zoektocht. Nadat de vader zijn baan had verloren en de familie 'Kajendran' haar bezittingen moest verkopen, werd de zoektocht gestaakt.

Arrestatie --
De zaak kwam in een stroomversnelling toen in mei 2005 de Indiase politie een bende kidnappers arresteerde. Tijdens de verhoren bekenden ze gestolen kinderen aan een kindertehuis te hebben verkocht. De politie nam dossiers en foto's van het kindertehuis in beslag en vroeg ouders van vermiste kinderen naar het bureau te komen. De moeder herkende onmiddellijk op een van de foto's haar vermiste kind.

DNA-test --
Toen mevrouw 'Kajendran' hoorde dat haar kind nog leefde, zei ze er alles aan te willen doen om het kind terug te krijgen. "Sommige mensen zeggen: jouw kind leeft onder goede omstandigheden daar, laat het daar toch. Maar ik wacht op mijn kind, ik wil het terug zien." Vorig jaar is ze zelfs een rechtszaak gestart om haar kind terug te krijgen. De rechter heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan. Ook professor R. Hoksbergen, autoriteit op het gebied van adoptie, is van mening dat er een DNA-test gedaan moet worden. "Dan heb je zekerheid. Ik vind dat de Nederlandse staat hieraan moet meewerken. Daar zijn wij als staat verantwoordelijk voor."

Op zijn kop --
Het leven van de adoptieouders staat op zijn kop. Volgens politie-rapporten die Netwerk in handen kreeg, is gebleken dat de afstandsverklaring van hun adoptiekind is vervalst en de familieachtergronden zijn verzonnen. De familie laat weten de situatie verschrikkelijk te vinden, helemaal voor de biologische ouders. Ze doen een klemmend beroep op de media hen met rust te laten in het belang van het kind.

In de uitzending --
In Netwerk vanavond 22/5 het eerste van twee (of meer) items van Geertjan Lassche en Eliza Bergman over adoptie. Morgenavond 23/5 en op 5/6 is een vervolg te zien.
___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
Privacy op deze sites --
Omwille van privacy zijn bepaalde namen van betrokkenen gefingeerd. Alle gegevens zijn bij de redactie bekend.
________________________
23/5/07:

Indiase politie: Ruim vijftig illegale adoptiekinderen in Nederland --

De Indiase politie bestempelt alle 350 adopties gedaan door het kindertehuis Malaysian Social Service (MSS) als "illegaal". Ruim vijftig kinderen kwamen vanuit dit kindertehuis via het Nederlands adoptie-bemiddelingsorganisatie Meiling naar Nederland. Dat blijkt uit vertrouwelijke politierapporten en onderzoek in India van het actualiteitenprogramma Netwerk. Rene Hoksbergen, emeritus-hoogleraar adoptie pleit vanavond in Netwerk voor intrekking van de vergunning van Meiling.

"Afgrijselijke misdaad" --
Het Indiase kindertehuis MSS waar Meiling de belangrijkste buitenlandse afnemer van was, is volgens een politierapport "steeds betrokken bij het wegnemen van kinderen om ze daarna ter adoptie aan te bieden". Volgens de Indiase politie heeft het kindertehuis "een afgrijselijke misdaad gepleegd" en "ondraaglijk leed toegebracht aan kinderen en ouders".

Beschuldigingen --
De Indiase politie stelt dat de directeur volledig aansprakelijk is voor het vervalsen van documenten, het achterhouden van feiten en het afleggen van valse verklaringen. De directeur en zijn familie hebben altijd alle beschuldigingen ontkend. In afwachting van het proces zijn de verdachten op borgtocht vrij. De directeur heeft meer dan vijftig dagen vast gezeten.

Enorme bedragen --
Volgens de Indiase politie verrijkte de directeur van het kindertehuis zich en betaalden adoptieouders enorme bedragen voor kinderen. Ook zou er sprake zijn geweest van "illegale" toeleveranciers en het ronselen en mishandelen van kinderen. -{Inmiddels is bekend dat het meerdere bestemd zou zijn voor projecthulp aan scholen en voedingsproject van MSS. De verhouding kosten en projecthulp was vooraf niet bekend aan de ouders. - 6-2007, TjS}

Verklaring --
Meiling stelt in een verklaring dat zij in de loop van 2005 op de hoogte werden gesteld van de beschuldigen over het kindertehuis. Pas na dreiging van bekendmaking door een adoptievader laat de bemiddelingsorganisatie in juni 2006 een brief uitgaan naar alle adoptie-ouders die geadopteerd hebben via het kindertehuis. Adoptieouders maakten uit de brief op dat er niets aan de hand zou zijn. "Dat het een wind is die wel overwaait. Dat gevoel hadden wij toen wij die brief lazen", aldus adoptieouders. -{In de NOVA-uitzending van 25/5/07 vertelt de directeur destijds van Wereldkinderen, een ander adoptiebureau, dat deze in 1990 geen goed gevoel had over dit kanaal, en dit meldde in het Nederlandse Adoptiebemiddelaars-overleg ofzo. Er is dus toen even niet opgelet, wat kan omdat Meiling in 1994 Zuid India verkende. - TjS}.

Intrekking vergunning --
Volgens Hoksbergen is gebleken dat de Nederlandse bemiddelingsorganisatie Meiling onvoldoende professioneel is voor bemiddeling van interlandelijke adoptie. De hoogleraar pleit daarom voor intrekking van de vergunning van Meiling.


Zie www.netwerk.tv en zoek met "adoptie" of Meiling of kinderhandel
____________________________
5/6/07:

Australische bedenkt oplossing voor gestolen adoptiekind --

Netwerk onthulde twee weken geleden {boven} dat India een gestolen adoptiekind uit Nederland terug-eist. De Indiase politie bestempelde alle 350 adopties gedaan door het kindertehuis Malaysian Social Service (MSS) als "illegaal". De Australische adoptiemoeder Julia Rollings is een lotgenoot van de Nederlandse adoptieouders en heeft in haar situatie een oplossing gevonden. Vanaf nu bezoekt ze met de kinderen eens in de twee a drie jaar hun biologische moeder.

Twijfels --
Rollings adopteerde in 1998 twee kinderen uit kindertehuis Masos in Madras, een collega-kindertehuis van Maylasian Social Service. Julia Rollings kreeg haar eerste twijfels toen ze voorafgaand aan de adoptie twee keer het bedrag moest betalen. Ook Nederlandse adoptieouders hadden twee keer moeten betalen, omdat het bedrag zogenaamd niet was aangekomen.

Achtergronden checken --
De twijfels sloegen opnieuw toe toen Julia hoorde van het schandaal rond Maylasian Social Service. Negen jaar na de adoptie besloot ze om de achtergronden van het kindertehuis en haar adoptiekinderen Akil and Sabila te checken. Haar was verteld dat de biologische ouders ziek zouden zijn toen ze de kinderen afstonden en dat ze beiden de afstandsverklaring hadden ondertekend en wisten wat het inhield.

Gestolen --
Het leven van Julia Rollings stond op zijn kop toen na een ontmoeting met de biologische moeder bleek dat de waarheid over de adoptie heel anders lag: "Wij ontdekten dat de biologische ouders niet ziek waren en dat de biologische vader de kinderen mishandelde. En het allerbelangrijkste: de moeder heeft nooit toestemming gegeven voor adoptie. De kinderen zijn van haar gestolen. We hadden nooit de kinderen geadopteerd, als ze niet vrijwillig waren afgestaan." {Toevoeging: bereid de biologische ouders wel eerst voor, en laat ze eerst weten en beseffen wat het belang van het kind is. Geef hen foto's en informatie, en laat hen weten dat het kind nu thuis is in het land waarvan het de taal nu spreekt en de gewoonten kent. De overheid die eerder signalen had gekregen mag m.i. de overkomst van de ouders betalen. - 2007, TjS}

Adoptievergunning ingetrokken --
Uit politierapporten blijkt dat het kinderhuis Masos in hetzelfde netwerk zat van Maylasian Social Serviece. Er vond uitwisseling van kinderen tussen beide kindertehuizen plaats en men werkte met dezelfde dubieuze toeleveranciers van kinderen. Ook Masos werd in het verleden al eens door de politie verdacht van kidnapping en is kort geleden aangeklaagd wegens het illegaal adopteren van kinderen. Meerdere keren werd hun adoptievergunning ingetrokken door de Indiase overheid, maar ook weer teruggegeven.

Ontmoeting met biologische moeder --
Julia Rollings besloot om haar adoptiekinderen de waarheid vertellen. Daarnaast nam ze hen mee naar India om daar hun biologische moeder te ontmoeten. Ze troffen elkaar op een strand vlakbij het vissersdorp waar de familie woont. "We hebben besloten om iedere twee a drie jaar terug te komen met onze kinderen." Ze geeft het advies aan Nederlandse ouders die ook willen zoeken om het zo "onafhankelijk mogelijk" te doen. "Je zult de waarheid niet vanzelfsprekend vinden bij een bemiddelingsbureau als die betrokken was bij illegale toestanden."
_______ _____ ___ __ _

Zie: www.netwerk.tv ( ) en zoek: "adoptie" (22+23/5 en 5/6 alsmede 20/9 en 7/11 2007 en mogelijk meer) voor de filmpjes van de uitzendingen. Zie ook 'Denemarken'

Geen opmerkingen: